Ervaringen van cliënten

Psychotherapie

Het ging niet meer, ik kwam er niet meer uit. Angst speelde altijd wel een rol in mijn leven, maar het was nu te groot geworden. Ik werd overspoeld door paniekaanvallen. De kalmeringspillen van de huisarts wilde ik niet nemen. Ik wilde het zelf doen, zoals altijd. Maar dat ging niet meer en ik besefte dat ik hulp moest zoeken. Op internet kwam ik Cathelijne tegen en haar verhaal sprak me aan. Ik wilde vooral geen zweverige toestanden maar in het hier-en-nu geholpen worden. Toch nam Cathelijne me stapje voor stapje mee naar vroeger en leerde me inzien dat oude patronen vervangen kunnen worden door nieuwe.

De therapie van Cathelijne was een reis door mezelf, waarbij zij altijd deskundig en vaardig naast me stond. Letterlijk vaak. De reis was niet makkelijk  en daarin heb ik Cathelijne leren kennen als een warme en betrokken gids. Een eigentijdse vrouw waar veel wijsheid in schuilt. Ze heeft me geholpen het leven weer aan te kunnen. Tijdens de twee therapie-reeksen is me vaak door het hoofd geschoten: ‘Was ik hier maar veel eerder aan begonnen…’.

Maarten, 40 jaar

 

Gedurende een half jaar heb ik therapie gevolgd. Ik kwam bij Cathelijne omdat ik me niet goed voelde en ik niet begreep hoe het kwam dat ik me niet goed voelde. Het leek of ik alles goed voor elkaar had maar toch sliep ik niet goed, voelde me depressief, dronk en rookte te veel.

Tijdens de therapie heb ik geleerd om weer contact te maken met mijn gevoel, niet alles weg te rationaliseren. Ook heb ik geleerd dat ik er mag zijn, dat ik mijn eigen tijd en ruimte mag claimen en dat het oké is om dingen op je eigen manier te doen. Daarnaast probeer ik niet de verantwoordelijkheid voor andere mensen of hun problemen op me te nemen. Daar help ik ze namelijk niet mee.

Ik voel me nu beter in balans en ook ‘lichter’. Ik kan meer genieten van het nu en ben niet meer bang voor emoties.

Vrouw, 42, manager bij een grote bank

 

Ik stond voor een moeilijke keuze: twee banen, waarvan een in het buitenland. Na een zoveelste gesprek hierover besefte ik dat ik het écht niet wist en dat niemand me zou gaan vertellen wat ik moest doen. Op dat moment heb ik Cathelijne gebeld voor een afspraak. Ik herinner me ons eerste gesprek, ik vertelde dat ik alleen een paar gerichte tips wilde om te kiezen. Het werd een half jaar. In twee gesprekken liet ze me inzien dat ik beide opties eng vond. Zodra ik dat gevoel toeliet, voelde ik ineens heel duidelijk wat ik wilde.

Inmiddels kwam naar boven dat er meer aan ten grondslag lag, dus ik ging door. Ik keek er vaak naar uit om Cathelijne te zien, ze is een rustig en objectief persoon. Ze laat je zelf inzien wat het probleem is en is duidelijk in hoe je dit kan veranderen. Ik leerde beter naar mezelf te luisteren in plaats van me altijd aan te passen. Ik leerde te voelen wat ik wilde en mezelf te begrijpen. En het allerbelangrijkste, ik was positiever en dankbaarder dan ik me ooit had gevoeld.

Vrouw, 27, arts

 

Ik kwam bij Cathelijne zonder precies te weten waarvoor. Ik was heel verdrietig na een miskraam in een IVF-traject, maar had het gevoel dat het echte verdriet van dieper kwam. Samen zijn we het gaan uitpluizen. Alles bleek met elkaar te maken te hebben. Mijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder hadden negatieve ervaringen met zwangerschappen en moederschap. Ik ben geboren met twee placenta’s en heb in de baarmoeder waarschijnlijk afscheid moeten nemen van een tweelinghelft.

Cathelijne luisterde, stelde vragen en stelde voor wat we gingen doen, maar als ik behoefte had aan iets anders, dan gaf ze me daar de ruimte voor en dat werkte voor mij heel goed. Nu ik mijn gevoelens beter begrijp, kan ik ze relativeren. Ik neem de kracht van mijn familieleden mee en laat het verdriet los, als een ijsberg in mijn borst die smelt.

Altijd als ik bij Cathelijne kwam, was het mooi weer. Toeval?

(J.K., Utrecht)

 

Overspannenheidsklachten zorgden ervoor dat ik thuis kwam te zitten. Omdat ik behoefte had aan goede begeleiding, ging ik in overleg met de arbo-arts zelf op zoek naar een therapeut.  Wat me aansprak in de benadering van Cathelijne was het integratieve, het holistische. Het gaf me het gevoel dat ze zocht naar een techniek of aanpak die bij mij en mijn vraag paste. We keken zowel naar het hier-en-nu, als naar de oorsprong van bepaald gedrag.  De eerste afspraken waren gericht op het hervinden van rust, daarna hebben we structureel gewerkt aan het begrijpen van patronen en het bespreken en ervaren van alternatieven.

De sessies met Cathelijne hebben me geholpen om mezelf beter te begrijpen en te begrijpen hoe ik overspannen geraakt was. Dit inzicht maakt nog altijd dat ik op een andere manier tot keuzes kom,  en in contact op assertieve wijze aan kan geven wat goed voor mij is.

Vrouw (32), docent bij lerarenopleiding

 

Coaching

Ik zat in een roerige periode van mijn leven en ik had behoefte aan iemand die me kon helpen de route in mijn leven te bepalen. Ik kwam bij Cathelijne terecht die me ontzettend op weg heeft geholpen met de ‘ bewegwijzering’. Ik ben er achter gekomen wie ik ben, waar bepaalde gevoelens en gedrag vandaan komen en hoe ik deze kan ombuigen als ik dat wil.

Wat ik erg fijn vond aan Cathelijne’s manier van werken, was dat we verscheidene methodes van coaching hebben gebruikt om de route te bepalen. Daardoor was het echt maatwerk en dat vond ik heel fijn. Cathelijne wist de juiste vragen te stellen en wist ook welke methode op welk moment van de coaching het beste werkte. De coaching was soms pittig, maar ik heb nu wel helder en bewust de route van mijn leven kunnen bepalen.

Judith, docent, 35 jaar

 

Als trainer bij Core maakte Cathelijne indruk op me door zakelijk en to the point te zijn, en tegelijkertijd heel betrokken en geïnteresseerd in de persoon met wie ze werkte. Dat, gecombineerd met haar kijk op het leven, was voor mij reden om haar te benaderen als coach toen ik behoefte had om weer eens wat zaken op een rijtje te zetten in mijn werk en mijn persoonlijk functioneren. Dat werkte perfect: ze heeft me enorm geholpen om balans, rust en energie te hervinden.

Max Kommer, Ministerie van Justitie

 

Ik ben Erik en ik ben 52 jaar. Ruim een jaar geleden liep ik vast in mijn werk. Kernprobleem was mijn angst om afgewezen en weggestuurd te worden. Geen verwonderlijke angst als je mijn verleden onder de loep neemt, met een grillige borderline moeder en een goeddeels afwezige vader. Maar wel, na zoveel tijd, overbodige ballast.

Ik deed er alles aan om afwijzing te voorkomen. Ik wilde de beste zijn in mijn vak, de nuttigste op de afdeling, nam steevast te veel hooi op mijn vork: alles om mijzelf als onmisbare Helper te profileren.  Maar wel ten koste van mijzelf. Mijn eigen behoeften en gevoelens negerend, niet opkomend voor mijzelf, niet meer strategisch denkend. Zoiets kun je “doormodderen” noemen. Daardoor liep ik regelmatig gefrustreerd en boos rond, en ik vond dat anderen mijn expertise en inzet niet genoeg erkenden…

Ik had genoeg inzicht om te beseffen dat ik zelf een rol had in de problemen: ik had al eerder therapie gehad. Maar ik kwam er niet uit op eigen kracht. Tijd voor een coach!

Cathelijne heeft me uitstekend geholpen. Ze deed dat op een plezierige, rustige en niet-veroordelende manier, en inderdaad een mix van technieken. Met uitstapjes naar het verleden, oftewel datgene wat je daarover in je hoofd hebt geconstrueerd. Herbeleven en herbenoemen. Juist datgene voelen wat je als gevoel probeert te ontlopen, en duiden waarom je dat doet. Bekijken welke positie je kiest ten opzichte van anderen: ernaast, eronder, erboven? Slachtoffer, dader, aanklager? Waarom? Soms pijnlijk en confronterend, maar uiteindelijk bevrijdend.

Erik, 52 jaar

 

Heel goed had ik voor ogen wat mijn coachingsvraag was, maar ik vroeg me af of er iemand geschikt was om aan deze vraag te voldoen. Ik zocht iemand die mij kon coachen in al die negatieve dingen die ik dagelijks voelde bij het uitvoeren van tig praktische zaken zowel thuis als op mijn werk. Praktisch en efficiënt vond ik mezelf, maar waarom had ik zo vaak last van schuldgevoelens en onrust? Is er iemand die mij kan helpen wat minder gevoelig te zijn? Bestaat coaching hiervoor?

Toen ik bovenstaande in mijn eerste gesprek met Cathelijne wilde uitleggen, werd ik binnen een paar minuten onderbroken en wist ze mijn pijnpunt bij de kern te pakken. Ik brak en was er direct van overtuigd dat zij de geschikte persoon was om mij te coachen. En dat bleek. Door concrete oefeningen en confrontaties, begrijp ik mezelf nu nóg meer. Ik ben verrijkt met nieuwe waardevolle inzichten en voel me daardoor zo veel rustiger…

Vrouw, 34 jaar

 

Cathelijne heeft me enorm geholpen om zowel persoonlijke als zakelijke uitdagingen goed op een rijtje te krijgen. Ze blijft doorvragen, waardoor je niet met een vluchtig antwoord wegkomt, en ze heeft heel goed in de gaten waar de kern van een probleem zit. Na elk gesprek had ik het gevoel dat ik meer grip en meer controle heb gekregen op hoe om te gaan met de uitdagingen op mijn pad. Het belangrijkste: Cathelijne heeft me laten zien dat er sommige dingen zijn waar je je gewoon aan over moet geven, en dat dat ook heel goed kan zijn.

G.W. (33), ondernemer, Utrecht