Cases

Iedereen heeft zo zijn eigen manier om met de golven in zijn leven om te gaan. De resultaten van coaching of psychotherapie – leren surfen – verschillen dan ook van persoon tot persoon.

Een paar voorbeelden:

Peter gaat maar door. Ook al is hij moe, hij zet zijn schouders eronder. Tegen zichzelf zegt hij: ‘je kunt het best en dit moet ook gewoon gebeuren’. Het kan zijn dat hij daarbij de strijd niet schuwt. Als het niet met anderen is, dan toch tenminste met zichzelf. Hij eist veel. In elk geval van zichzelf en vaak ook van anderen. Peter beukt tegen de golven in.

Peter heeft last van energiegebrek, van frustratie en spanning. En van het gevoel niet te kunnen genieten. Hij voelt zich ergens machteloos. Hij doet immers zo zijn best!

Door te leren surfen heeft Peter energie en ontspanning gevonden. Hij is erachter gekomen hij zijn doelen ook op andere manieren kan bereiken. Dat hij het niet alleen hoeft te doen. Dat hij niet hoeft te vechten. En vooral dat hij niet zoveel moet! Hij geniet weer van het leven.

 

Anna loopt een blokje om wanneer het om keuzes en confrontaties gaat. Ze laat het liefst een ander voor haar kiezen of vindt manieren om de keuze voor zich uit te schuiven. Confrontaties ziet ze als bedreigend en negatief. De goede vrede is haar erg veel waard, dus daar doet ze bijna alles voor. Liever steekt ze niet te veel haar nek uit, want dat zou wel eens goed mis kunnen gaan. Anna duikt weg voor de golven.

Anna mist de passie in haar leven. Door alle plooien glad te strijken is ook de kleur uit haar leven verdwenen. Ze kan zich minderwaardig voelen, want mensen nemen haar niet altijd serieus. Ergens voelt ze zich onbevredigd.

Door te leren surfen heeft Anna vertrouwen gekregen. Allereerst in zichzelf. Het vertrouwen dat ze kan omgaan met tegenvallers en tegengas. En dat wat zij belangrijk vindt er ook daadwerkelijk toe doet. Ze heeft plezier in het maken van keuzes en luistert daarbij goed naar zichzelf. Ook is het vuur en daarmee de kleur teruggekomen in haar leven.

 

Samuel heeft het gevoel geleefd te worden. Door andere mensen, door de omstandigheden. Hij kan geen ‘nee’ zeggen. Komt maar niet los van zijn emoties en gedachtes. Die gaan door zonder dat hij er iets aan kan doen. Hij wordt gek van de kermis in zijn hoofd. Samuel wordt meegesleurd door de golven in zijn leven.

Samuel voelt zich gevangen en onmachtig. Hij is uitgeput en slaapt vaak slecht. Hij ziet soms tegen ontmoetingen op, omdat die hem weer ergens kunnen brengen waar hij eigenlijk niet wil zijn.

Door te leren surfen weet Samuel hoe hij zijn emoties en gedachtes een plek kan gegeven. Het is rustig in zijn hoofd en hij stuitert niet meer van de ene emotie naar de andere. Hij heeft ontdekt hoe emoties zijn leven kunnen verrijken in plaats van belasten. Hij ervaart ruimte en kracht om adequaat om te gaan met de dingen die zich binnen en buiten hem voordoen .