Sessies

Een integratieve werkwijze betekent dat je op elk mogelijk gebied – gedrag, cognitief, emotioneel, fysiek, transpersoonlijk en sociaal – aan de slag kunt gaan. Vaak werk je parallel of tegelijkertijd in de gebieden die voor jou relevant zijn.

In elke sessie werk je aan bepaalde subdoelen in de verschillende werkgebieden. Deze subdoelen hangen af van jouw einddoel, jouw persoon, jouw ervaringen en natuurlijk van wat er op dat moment bij jou speelt. Zo ga je stap voor stap richting je einddoel.

Enkele voorbeelden van subdoelen:

Fysiek: Ontspannen. Bewustzijn van wat er in je lichaam gebeurt. Luisteren naar je lichaam. Grenzen aanvoelen.
Emotioneel: Voelen wat je voelt. Luisteren naar je gevoel en het nemen zoals het is. Bij jou passende manieren vinden om met je gevoelens om te gaan.
Cognitief (gedachtes en overtuigingen): Inzicht in herkomst en effect van overtuigingen. Overtuigingen loslaten en eventueel vervangen.
Gedrag: Onderzoek van belemmerende gedragspatronen. Oud gedrag afleren, nieuw adequaat gedrag aanleren.
Sociaal: In kaart brengen van je sociale omgeving en onderlinge relaties. Loslaten van ‘verouderde’ patronen en nieuwe patronen creëren.
Transpersoonlijk: Contact maken met je kern. Levensfase afsluiten. Zin vinden in je leven.

Technieken
In mijn praktijk maak ik maak veel gebruik van technieken die de verschillende gebieden overstijgen. Dit doe ik omdat deze gebieden naar mijn idee samen een geheel vormen. Een voorbeeld hiervan zijn imaginatietechnieken, waarbij je op zowel fysiek, emotioneel, cognitief als gedragsniveau werkt. Ook maak ik gebruik van technieken vanuit Mindfulness en doe ik (emotioneel) lichaamswerk. In veel trajecten werk ik ook systemisch (familie-opstellingen).